SOFTWARE FORMAT TERBAIK

Dalam kebanyakan kes, format flasdish window sebenar tidak memerlukan perisian khas. Anda boleh melakukan ini dengan mudah menggunakan alat yang sudah tersedia di Windows. Cuma klik kanan > format melalui File Explorer atau format flashdisc menggunakan CMD jika kaedah biasa tidak berfungsi atas sebab tertentu, contohnya Write Protected dsb. (Baca: Cara Memformat Pemacu Denyar Tulis Dilindungi)

Tetapi ia tidak menyakitkan untuk mengetahui rangkaian aplikasi dan perisian format kilat terbaik pada Windows, siapa tahu anda akan memerlukannya suatu hari nanti.

Dan berikut ialah aplikasi format cakera kilat terbaik dan versi perisian WinPoin yang boleh anda muat turun dan gunakan, terutamanya apabila pemformatan dengan cara biasa tidak berfungsi untuk anda:

1. HP USB Disk Storage Format Tool

Walaupun ia dibuat oleh Hewlett Packard (HP), anda boleh menggunakan alat format flashdish ini pada hampir semua jenis dan jenama pemacu denyar. Jika anda tidak berjaya memformat dengan cara biasa kerana masalah, maka Alat Format Penyimpanan Cakera USB HP ialah perisian format kilat pertama yang anda perlu cuba gunakan.

Selain dapat memformat pemacu kilat yang bermasalah, alat format kilat ini juga boleh mengalih keluar ruang yang tidak boleh dialih keluar dengan pemformatan biasa. Untuk menjalankannya, anda perlu melakukannya dengan Run as Administrator.